Det är svårt att inte lägga märke till utbyggnaden av våra större städer. Stockholm, till exempel, avslutade 8000 nya bostäder i 2016 men de flesta av dem var nya lyxlägenheter.
Kan bankerna hänga med?
Med så många ansöker om nya bolån är nationella banker upplever en alla tiders rekord för inteckning applikationer från förstagångsköpare. Även om regeringen eller bankerna själva, men har kommenterat deras situation, många undrar, ”Kan bankerna hantera det? Och hur länge kan detta pågå? ”
Ekonomi tillväxt
Topp svenska indikatorer beskriver en sund ekonomi: tillväxten var mycket stark på 4,1 procent under första halvåret 2016 (efter 4,1 procent 2015), främst till följd av den inhemska efterfrågan. Hög privata investeringarna är särskilt stark i bostadsbyggandet, medan de offentliga utgifterna i samband med invandrare som stöds konsumtion och sysselsättning. Arbetslösheten har sjunkit till strax under 7 procent (från 8 procent i 2011–14).
Men den relativa komforten i de bredare ekonomiska situationen masker flera utmaningar. Sverige har ännu inte på ett tillfredsställande sätt ta itu med obalansen på bostadsmarknaden, som driver upp priserna och skuld, uppgradera tillsyn för att matcha omfattningen av den finansiella sektorn, och se till att den robusta arbetsmarknaden bidrar också till att integrera det stora inflödet av flyktingar Sverige mottagna 2015, rapporterna påpeka.
Hur kommer detta att påverka oss?
”När fler människor ta på sig en massa skuld, blir ekonomin sårbar över tiden”, säger Craig Beaumont, som ansvarar för den årliga utvärderingsrapporten om Sveriges ekonomi. Men risken kommer mindre från en våg av fallissemang på bolån, och mer från ett snitt i sina utgifter som de svenska hushållen prioriterar service sina skulder. Det finns knock-on effekter på sysselsättningen och efterfrågan, vilket i sin tur äventyrar småföretag.