Gapet mellan rika och fattiga ökar

En ny undersökning har avslöjat Sveriges växande välståndsklyftan, med antalet hus i medelinkomst fäste i landet faller i alla utom fyra av sina kommuner mellan 2011 och 2015.

Dagens Samhälle, kartlagt förändringarna i inkomst i Sveriges kommuner under en period på fem år och fann att antalet hushåll klassas som rik växte i 273 kommuner, medan antalet definieras som fattiga växte i 264. De skarpaste förändringarna skedde mellan 2014 och 2015.

Vem tjänar den genomsnittliga inkomsten?

Studien definierar fattiga hushåll som de som tjänar under 60 procent av medianinkomsten, och rik som de som tjänar mer än 200 procent av medianen. Det mest extrema exemplet på koncentrerad rikedom är Danderyds kommun i Stockholm, där 36,6 procent av hushållen faller i det rika fästet som av 2015.

Jesper Roine, docent vid Handelshögskolan i Stockholm som specialiserat sig på forskning rikedom ojämlikhet, förklarade att den växande klyftan drivs med vinst från kapital, snarare än en förändring i lön. ”Förklaringen är vikten av kapitalinkomster – som till största delen är koncentrerad till den övre änden av förmögenhetsfördelningen -. Ökat Samtidigt har det sociala trygghetssystemet inte följt den allmänna löneutvecklingen, vilket innebär att de i den nedre delen av förmögenhetsfördelning släpar efter ”, sade han.

Motsäger bevis

Trots den nya forskningen, menar Roine Sverige är fortfarande ett relativt jämlikt samhälle på internationell nivå – bara inte så ovanligt lika som tidigare. ”Sverige är fortfarande ett mycket jämställt samhälle jämfört med de flesta andra länder. Men det är sant att inkomstklyftorna har ökat, och Sverige är inte längre så olika som det en gång var i den meningen”, avslutade han.