Fyra snygga och praktiska inredningsdetaljer

Har du tänkt renovera hemma, eller åtminstone snygga till inredningen lite? Om du vill ligga i förkant vad gäller trender ska du tänka utanför de etablerade linjerna och satsa på innovativa lösningar.

I den här artikeln går vi igenom fyra olika inredningsdetaljer som inte bara är riktigt snygga – de är också rejält praktiska och underlättar din vardag.

1. Akustik loft för ett snyggt tak

Den första punkten på vår lista handlar om akustik loft – en typ av takputs som verkar isolerande och håller oönskat ljud borta.

Akustik loft är gjorda av ett speciellt puts som förhindrar ekon och dämpar oljud. Precis som gardiner och andra tjocka tyger, men utan att skära sig mot dina andra inredningsdetaljer.

Du får nämligen ett diskret tak i valfri kulör och kan välja mellan en mängd olika texturer – allt ifrån ett nästan slätt tak till grövre textur ifall du vill ha en råare inredningsstil.

2. Kaminer för ett varmare hem

Om du bor i villa har du antagligen redan en kamin eller annan typ av brasa. Men du kan faktiskt inreda med en snygg och värmande kamin även i hyres- och bostadsrätt.

Nuförtiden kan du nämligen få tag i elektriska kaminer och brasor som inte kräver någon skorsten. Eftersom de drivs av elektricitet uppstår heller ingen rök eller brandfara, utan du kan lugnt sova gott om nätterna.

Precis som vanliga kaminer avger elektriska brasor värme – ofta likvärdigt med standardbrasor – och de är därför extra mysiga och användbara i kalla hem och under vintern.

3. Skjutdörrar öppnar upp yta

Om du bor i en liten bostad eller har en trång planlösning är skjutdörrar räddningen. De öppnar upp mycket yta och ger dig extra plats för inredning och förvaring utan att tumma på snyggheten.

Det är vanligast att använda skjutdörrar till garderober och klädkammare, men om du vill vara innovativ så går det faktiskt att använda dörrarna var som helst. Till exempel kan du använda skåpluckor som bytts ut mot skjutdörrsvarianten.

Och skulle din inredning vara inspirerad av Asien så passar skjutdörrar som handen i handsken.

4. Gummimattor för ljuddämpning och isolering

Då har vi kommit till den sista punkten i vår lista: gummimattor.

Gummimattor är en typ av golvbeläggning som består av olika sorters gummi, vilka bland annat verkar ljuddämpande och stötdämpande. Dessa mattor kommer i både permanenta – fastlimmade – versioner samt versioner som helt enkelt rullas på och av vid behov.

Om du har småbarn kan du med fördel rulla ut gummimattor i alla rum eftersom de är helt halkfria. Dessutom blir fallet mycket mjukare om olyckan skulle vara framme.

Som en bonus kommer gummimattor i alla möjliga färger och kan därför passa in bland de flesta inredningsstilar. Satsar du på en retrokänsla så kan en röd gummimatta i exempelvis köket verkligen framhäva känslan.